Spoznajte, aký je proces glykolýzy a ochorenie, ktoré ho sprevádza

Cukor, ktorý sa dostane do tela, sa okamžite nepremení na energiu, ktorú ľudia potrebujú na vykonávanie činností. Najprv sa musia rozložiť na jednoduchšie formy prostredníctvom rôznych štádií, z ktorých jedným je proces glykolýzy. Glykolýza je prvý proces rozkladu glukózy na energiu potrebnú v bunkovom metabolizme. Proces glykolýzy pozostáva z fázy, ktorá vyžaduje energiu, po ktorej nasleduje fáza, ktorá energiu sama uvoľňuje. Keď je proces glykolýzy narušený v dôsledku rôznych faktorov, môže dôjsť k niekoľkým chorobám. O aké choroby ide?

Proces glykolýzy

Glykolýza je proces, ktorý sa vyskytuje vo všetkých živých veciach vrátane ľudí. Proces glykolýzy je v skratke prvým krokom v rozklade glukózy na produkciu energie, ktorá je užitočná v bunkovom metabolizme. Výskumníci rozdeľujú proces glykolýzy do troch hlavných etáp, a to:

1. Premena glukózy na fruktózu (C6H12O6)

Tento proces sa uskutočňuje v troch krokoch, menovite fosforylácia, izomerizácia a druhá fosforylácia. Princíp fungovania tohto prvého stupňa je zachytávať glukózu v bunkách a premieňať ju na atómy uhlíka, ktoré sú pripravené na spätné zjednodušenie na fosforylované tri atómy uhlíka alebo molekuly pyruvátu.

2. Štiepenie fruktózy

V tomto procese sa fruktóza štiepi na molekuly pyruvátu, z ktorých každá má tri atómy uhlíka (C3H3O3). Je to konečný výsledok procesu glykolýzy, ktorý produkuje energiu pre bunkový metabolizmus.

3. Zber ATP

Keď proces glykolýzy uskutočňovaný bez kyslíka (anaeróbny) tiež prechádza oxidačným procesom, energia premeny sa vytvorí vo forme inej chemickej zlúčeniny nazývanej adenozíntrifosfát (ATP). Tento ATP je zásobou energie pre telo, napríklad pri kontrakcii svalových buniek. Konečným výsledkom tohto procesu glykolýzy budú molekuly ATP a nikotínamid adenín dinukleotid plus vodík alias NADH, pričom jeden NADH produkuje tri ATP. V jednom procese glykolýzy sa vytvorí osem ATP rozkladom štyroch molekúl ATP plus dvoch NADH (šesť ATP) mínus dva ATP (energia potrebná na uskutočnenie procesu glykolýzy). [[Súvisiaci článok]]

Aké choroby súvisia s procesom glykolýzy?

Aj keď je proces glykolýzy veľmi jednoduchý, hrá veľmi dôležitú úlohu pre ľudské zdravie. Keď je tento proces nadmerne aktívny, glykolýza môže viesť k rôznym chorobám, ako sú:

1. Cukrovka

Proces glykolýzy sa môže vyskytnúť v ktorejkoľvek časti bunky, z ktorých jedna je v hepatocytoch, ktoré sú zodpovedné za ústrednú úlohu pečene v metabolizme. V hepatocytoch hrá glykolýza úlohu pri regulácii produkcie glukózy. Ak dôjde k nadmernej produkcii glukózy, telo zažije hyperglykémiu, čiže príliš veľa cukru v krvi. Táto hyperglykémia zvyšuje riziko vzniku cukrovky alebo spôsobuje vážnu komplikáciu nazývanú diabetická ketoacidóza (DKA) u ľudí, ktorí už cukrovku majú. Hyperglykémia sa môže vyskytnúť aj vtedy, keď je proces glykolýzy príliš aktívny v pankrease (beta bunky) a adipocytoch (lipocyty a tukové bunky). Tu môže glykolýza viesť k vzniku inzulínovej rezistencie, ktorá tiež zohráva úlohu pri zvyšovaní rizika vzniku cukrovky.

2. Rakovina

Zdravé bunky zvyčajne potrebujú kyslík, aby sa normálne vyvíjali. Ale v rakovinových bunkách znížený prísun kyslíka (hypoxia) do nádorových buniek v skutočnosti spôsobuje, že sú závislé od anaeróbnych metabolických procesov, ako je glykolýza, aby získali energiu z ATP, ktoré produkujú.

3. Degeneratívne ochorenia

Výskumy ukazujú, že zvýšená aktivita v procese glykolýzy spôsobí, že budete náchylnejší na choroby spojené s vekom. Príliš extrémny pokles procesu glykolýzy však môže viesť aj k vzniku tohto degeneratívneho ochorenia, medzi ktoré patrí aj Alzheimerova choroba. To je vysvetlenie procesu glykolýzy a problémov, ktoré môžu nastať, ak je tento proces narušený. Dúfam, že vám to pomôže pochopiť dôležitosť tohto procesu pri rozklade cukru v krvi na energiu.