5 výhod medjoolových datlí a ich vedľajších účinkov

Výhody datlí Medjool sú preukázané ako dobré pre zdravie. Medjool datle sú jedným z najobľúbenejších druhov datlí pôvodom z Maroka. Tieto datle, ktoré sa tiež nazývajú majolové datle, sa však rozšírili do Spojených štátov amerických. Majolové datle sú väčšie a majú tmavšiu farbu ako iné druhy datlí. V minulosti boli datle Medjool známe ako jedlo kráľov, pretože ich mohla konzumovať iba šľachta. Dnes sa datle Medjool pestujú v teplom podnebí. Datle Medjool sú už dlho známe svojimi vlastnosťami pri zmierňovaní únavy a letargie. Datle so sladkou chuťou ako karamel a žuvačky sú dokonca vedecky dokázané, že obsahujú rôzne živiny. Takže sa to považuje za dobré pre zdravie. Preto sa tento jeden dátum konzumuje veľa pri prerušení pôstu.

Výživový obsah datlí Medjool

V skutočnosti sa jeho nutričný obsah podobá na datle deglet noor. Citované z Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických, v 100 gramoch výživa datlí Medjool pozostáva z:
  • Cukor: 66,5 g
  • Bielkoviny: 1,81 g
  • Vláknina: 6,7 g
  • Vápnik: 64 mg
  • Železo: 0,9 mg
  • Horčík: 54 mg
  • Fosfor: 62 mg
  • Draslík: 696 mg
  • Meď: 0,362 mg
  • Vitamín B3: 1,61 mg
  • Folát: 15 mcg
  • Vitamín B5: 0,805 mg
  • Vitamín A: 7 mcg
  • Beta-karotén: 89 mcg
  • Cholín: 9,9 mg
  • Vitamín K: 2,7 mcg
Kalórie datlí Medjool sú 277 kcal v 100 gramoch.

Výhody dátumov Medjool pre zdravie

Tu sú niektoré z výhod Medjool dátumov, ktoré si môžete vychutnať.

1. Udržujte zdravie srdca

Výhody datlí Medjool môžu pomôcť znížiť hladiny triglyceridov a LDL (zlý cholesterol), pretože obsahujú vlákninu. Oba druhy tuku môžu upchávať a tvrdnúť cievy tak, že je to zdraviu škodlivé. Obsah datlí Medjool môže pomôcť zabrániť hromadeniu tuku v tepnách. Riziko srdcových chorôb sa tak môže znížiť. Majolové datle tiež obsahujú karotenoidové antioxidanty a fenolové kyseliny, o ktorých sa preukázalo, že sú prospešné pre zdravie srdca.

2. Udržujte zdravie tráviaceho traktu

Obsah vlákniny môže poskytnúť výhody datlí Medjool v podobe napomáhania tráviacej funkcii a udržiavania zdravia čriev. Datle sa tiež považujú za schopné zabrániť zápche a zvýšiť množstvo dobrých baktérií v tráviacom trakte. Štúdia odhalila, že frekvencia vyprázdňovania sa môže zvýšiť konzumáciou datlí Medjool. Tiež sa predpokladá, že vysoký obsah vlákniny znižuje riziko rôznych ochorení, ako je napríklad kolorektálny karcinóm.

3. Podporuje funkciu nervov

Vedeli ste, že datle Medjool obsahujú o 50 percent viac draslíka ako banány? Vďaka obsahu draslíka môžu prínosy datlí Medjool pomôcť udržať zdravé nervové funkcie. Naopak, nedostatok draslíka môže mať vplyv na poruchy srdcového tepu, svalovú slabosť a viesť k únave. Je tiež vedecky dokázané, že obsah antioxidantov v datliach Medjool znižuje tvorbu plaku v mozgu spojenú s Alzheimerovou chorobou. [[Súvisiaci článok]]

4. Zvýšte metabolizmus

Datle Medjool obsahujú komplex vitamínu B, ktorý môže pomôcť pri metabolickom procese premeny potravy na energiu, ktorú telo potrebuje. To môže pomôcť v boji proti príznakom únavy a únavy v tele.

5. Znižuje riziko cukrovky

Výhody datlí Medjool sú tiež vedecky dokázané, že pomáhajú znižovať vstrebávanie cukru v tele. Hladinu cukru v krvi tak možno kontrolovať a znižovať riziko cukrovky a zároveň udržiavať váhu, aby sa predišlo obezite.

Medjool datuje vedľajšie účinky

Aj keď sú výhody datlí Medjool dosť rôznorodé, ľudia s určitými zdravotnými problémami by sa mali pred konzumáciou týchto datlí poradiť so svojím lekárom. Nasledujú vedľajšie účinky, ktoré môžu datle Medjool spôsobiť u ľudí s určitými chorobami.

1. Diabetici

Datle Medjool sú prírodným zdrojom cukru, ktorý má nízky glykemický index. Výskum zistil, že cukor v datliach Medjool nespôsobuje veľké zvýšenie hladiny cukru v krvi, takže ich konzumácia je celkom bezpečná. Konzumácia datlí majolky pre diabetikov by však mala byť obmedzená. Pretože datle Medjool majú v porovnaní s iným čerstvým ovocím v rovnakej porcii tiež pomerne veľa kalórií z cukru.

2. Priberanie na váhe

Obsah kalórií v datliach Medjool má riziko, že pri nadmernej konzumácii zvýši vašu váhu. Preto by ste mali venovať pozornosť porcii datlí Medjool, ktorá sa skonzumuje.

3. Pacienti s poruchami obličiek

Draslík v tele spracujú obličky. Tí z vás, ktorí majú problémy s obličkami, by mali dodržiavať rady lekára týkajúce sa množstva draslíka, ktoré môžete konzumovať.

4. Alergici

Sušené ovocie, vrátane datlí, má potenciál obsahovať siričitany, ktoré spôsobujú alergie. Ľudia, ktorí majú alergiu na siričitany, môžu po konzumácii datlí Medjool zaznamenať nasledujúce príznaky.
  • Bolesť brucha
  • Nafúknutý
  • Hnačka
  • kožná vyrážka
Sulfity môžu tiež vyvolať vzplanutie alebo zhoršiť príznaky astmy, takže musíte byť ostražití. Ak máte ďalšie otázky o výhodách datlí, rôznych datlí a iného ovocia s vysokým obsahom uhľohydrátov, môžete sa bezplatne opýtať svojho lekára priamo v aplikácii SehatQ family health. Stiahnite si aplikáciu SehatQ teraz z App Store alebo Google Play. [[Súvisiaci článok]]