Aké vitamíny obsahuje špenát? Pozrite si Odrodu

Od detstva je špenát obľúbeným jedlom. Jeho lahodná chuť ho predurčuje na podávanie s ryžou, chilli omáčkou a prílohami. Špenát je tiež jednou z potravín bohatých na živiny, vrátane rôznych vitamínov, ktoré telo potrebuje. Aké vitamíny obsahuje špenát? Čítaj viac.

Špenát obsahuje celý rad vitamínov

Špenát obsahuje tieto vitamíny:

1. Vitamín K

Špenát obsahuje vysoké hladiny vitamínu K. Prečo nie, jeden pohár Špenát alebo jeho 30 gramov ponúka vitamín K nad rámec dennej potreby tela. Každá porcia špenátu pokryla dennú potrebu tela až na 181%. Vitamín K telo potrebuje v mechanizme zrážania krvi a hojenia rán. Tento vitamín tiež zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia kostí.

2. Vitamín A

Špenát obsahuje vitamín A, ktorý je uložený vo forme provitamínu, teda karotenoidných látok. Keď sa karotenoidy ako provitamín A dostanú do tela, premenia sa v tele na vitamín A. Tento vitamín telo potrebuje pre zdravie očí a imunitný systém. Pri konzumácii jedného pohár samotného špenátu, čiže asi 30 gramov, sme splnili dennú potrebu tela na vitamín A až na 56 %.

3. Vitamín B9

Vitamín B9 alebo folát je možno najpopulárnejším typom vitamínu B. Tento vitamín hrá zásadnú úlohu pri znižovaní rizika defektov neurálnej trubice u plodu, ako aj pri tvorbe zdravých červených krviniek. Špenát obsahuje vitamín B9 v celkom pôsobivých množstvách. Každých 30 gramov špenátu obsahuje až 58,2 mikrogramov vitamínu B9. Tieto úrovne môžu pokryť denné potreby priemerného človeka až do 15%.

4. Vitamín C

Kto by nepoznal tento populárny antioxidačný vitamín? Vitamín C hrá dôležitú úlohu v imunitnom systéme, zdraví pokožky, krvných ciev, kostí a ochrany buniek. Špenát obsahuje veľa vitamínu C v dostatočnej miere. Každá konzumácia 30 gramov špenátu pokryje dennú potrebu tela až do 14%.

5. Vitamín E

Vitamín E je obsiahnutý aj v špenáte – aj keď jeho hladiny nie sú také významné. Tento antioxidačný vitamín je uložený v 30 gramoch špenátu s hladinou 0,6 miligramu. Tieto úrovne dokážu pokryť denné potreby tela „len“ 3 %.

6. Vitamín B2

Špenát obsahuje malé množstvo vitamínu B2 alebo riboflavínu. Každých 30 gramov špenátu ponúka iba 0,1 miligramu vitamínu B2 – dostatočné množstvo pre dennú potrebu tela až do 3 %.

7. Vitamín B6

Ďalším vitamínom B obsiahnutým v špenáte je vitamín B6. Avšak podobne ako vitamín B2, aj vitamín B6 má tendenciu byť v tejto zelenej zelenine nízky. Každých 30 gramov špenátu pokryje dennú potrebu tela asi 3%.

8. Vitamín B1

Špenát obsahuje aj vitamín B1 alebo tiamín – aj keď hladiny tiež nie sú také významné. Konzumácia 30 gramov špenátu poskytuje len 2 % dennej potreby vitamínu B1 v tele, preto je dôležité, aby ste ho konzumovali z iných zdrojov vitamínu B1.

Koľko kalórií má špenát?

Špenát je nízkokalorická potravina. Každá spotreba jedna pohár alebo 30 gramov, kalórie, ktoré vstúpia do tela, sú len asi 6,9. Nízkokalorický špenát ho robí vhodným na zaradenie do redukčných a udržiavacích diét. Aby sme nezabudli, špenát obsahuje aj vlákninu, rôzne druhy minerálov a antioxidanty. [[Súvisiaci článok]]

Poznámky od SehatQ

Špenát obsahuje rôzne vitamíny, najmä vitamín K, vitamín A, vitamín B9, až vitamín C. Špenát má tiež vitamín E a niekoľko ďalších vitamínov skupiny B. Ak máte stále otázky týkajúce sa vitamínov v špenáte, môžete spýtaj sa lekára v aplikácii SehatQ family health. Aplikácia SehatQ je k dispozícii zadarmo na Appstore a Playstore ktorý poskytuje spoľahlivé nutričné ​​informácie.