Mango obsahuje rôzne vitamíny, prečítajte si viac

Ak sa niekoho spýtate, aké je jeho obľúbené ovocie, mango je pravdepodobne často spomínaná odpoveď. Vďaka sladkej a kyslej chuti manga s jemnou textúrou je veľmi obľúbený. Mango má tiež rôzne druhy živín vrátane rôznych vitamínov. Aké vitamíny obsahuje mango?

Mango obsahuje rôzne vitamíny

Nasledujúce vitamíny z manga sú kľúčové pre zdravie tela:

1. Vitamín C

Jedným z hlavných vitamínov manga je vitamín C. Vitamín C hrá dôležitú úlohu v zdraví telesných buniek, imunitného systému, pokožky a dokonca aj krvných ciev, kostí a chrupaviek. Hladina vitamínu C v mangu je pomerne vysoká, čo je 27,7 miligramov na každých 100 gramov. Tieto porcie dokážu pokryť dennú potrebu vitamínu C v tele až do 46%. S tak vysokými hladinami vitamínu C by mango malo byť hodné obmeny ako občerstvenie zdravý.

2. Vitamín A

Ovocie mango obsahuje vitamín A aj vo forme provitamínu. Provitamín A v mangu dokáže telo po vstupe do tela premeniť na vitamín A. Vitamín A hrá dôležitú úlohu v imunitnom systéme, funkcii zraku a zdraví pokožky. Konzumácia 100 gramov manga môže pokryť dennú potrebu vitamínu A v tele až do 15%.

3. Vitamín E

Ďalším mangovým vitamínom je vitamín E – aj keď jeho hladiny nie sú také významné. Každá porcia 100 gramov manga obsahuje vitamín E s hladinami 1,1 miligramu. Tieto úrovne môžu pokryť denné potreby tela až do 6%. Vitamín E telo potrebuje na posilnenie vytrvalosti. Tento antioxidačný vitamín tiež pomáha udržiavať zdravú pokožku a oči.

4. Vitamín K

Mango tiež ponúka vitamín K, druh vitamínu, ktorý je dôležitý v mechanizme zrážania krvi a zdraví kostí. Hoci hladiny vitamínu K v mangu nie sú až také vysoké, nie je nič zlé na konzumácii manga ako zdravej desiaty. Každých 100 gramov manga ponúka vitamín K s hladinou 4,2 mikrogramov - dostatočné pre potreby tela asi 5%.

5. Vitamín B6

Mango obsahuje celý rad vitamínov B vrátane vitamínu B6 alebo pyridoxínu. Tento vitamín hrá dôležitú úlohu pri využívaní a skladovaní energie z potravy. Vitamín B6 sa podieľa aj na tvorbe krvného hemoglobínu. Porcia 100 gramov manga môže pokryť asi 7% dennej potreby vitamínu B6 v tele.

6. Vitamín B1

Ďalším členom komplexu vitamínov B obsiahnutého v mangu je vitamín B1 alebo tiamín. Každých 100 gramov manga obsahuje vitamín B1, ktorý pokryje dennú potrebu tela až do 4%.

7. Vitamín B9

Ďalším vitamínom z manga je vitamín B9 alebo folát. Každá porcia 100 gramov manga môže pokryť dennú dávku folátu v tele asi 3%.

8. Vitamín B3

Ovocie mango obsahuje vitamín B3 alebo ľudovo známy ako niacín. Aj keď úrovne nie sú také významné, mango stále bude občerstvenie zdravé sprevádzať váš rušný život. Každých 100 gramov manga obsahuje 0,6 miligramu niacínu – dostatočné množstvo pre dennú potrebu tela okolo 3 %.

9. Vitamín B2

Vitamín B2 alebo riboflavín nechce zostať pozadu ako vitamín pre mango – aj keď jeho hladiny tiež nie sú také vysoké. Každých 100 gramov manga obsahuje 0,1 miligramu vitamínu B2 – pokryje dennú potrebu asi 3 % tela.

10. Vitamín B5

Mango obsahuje v malom množstve vitamín B5 alebo kyselinu pantoténovú. Konzumácia 100 gramov manga „iba“ postačuje telu na dennú potrebu vitamínu B5 asi 2 %.

Výhody manga pre zdravie

Pretože mango obsahuje množstvo vitamínov a je podporované aj antioxidantmi, vlákninou a minerálmi, mango ponúka aj rôzne zdravotné benefity. Výhody manga zahŕňajú:
  • Zvýšte vytrvalosť
  • Chráni bunky tela pred aktivitou voľných radikálov
  • Udržujte zdravie srdca
  • Udržujte zdravý tráviaci systém
  • Udržujte vizuálnu funkciu
  • Udržujte zdravé vlasy
  • Udržujte zdravie pokožky
  • Znížte riziko niektorých druhov rakoviny
[[Súvisiaci článok]]

Poznámky od SehatQ

Mango obsahuje rôzne druhy vitamínov, najmä vitamíny C a A. Medzi ďalšie vitamíny z manga patria vitamíny E, K a niekoľko druhov vitamínov B. Ak máte stále otázky týkajúce sa vitamínov manga, môžete sa opýtať svojho lekára v aplikácii SehatQ Family Health. Aplikácia SehatQ je k dispozícii zadarmo na Appstore a Playstore, ktorá poskytuje spoľahlivé nutričné ​​informácie.