Potenciálne využitie samínového oleja na udržanie zdravia

Použitie ghí je schopné dodať jedlu výraznú chuť a je dobré pre zdravie tela. Ghee, známe tiež ako ghí, sa často používa na prípravu určitých receptov, ako je martabak a ryža kebuli. Vlastne, z čoho je olej vyrobený? Aký je rozdiel vo výžive v porovnaní s maslom? Ak chcete diskutovať o ghee, prečítajte si tento článok.

Čo je ghí alebo ghí?

Ghee pôvodne pochádza z Indie. Okrem varenia je používanie ghí známe aj ako olej pre krásu. Tento olej telo potrebuje aj preto, že je bohaté na živiny. Citované z nutričnej hodnoty, tu je obsah ghee, ktorý potrebujete vedieť:
  • 13 gramov tuku
  • 8 gramov nasýtených tukov
  • 110 kalórií
  • 4 gramy mononenasýteného tuku
  • Menej ako 1 gram polynenasýtených tukov
Okrem toho, že je ghee bohaté na živiny, je tiež bohaté na vitamíny, ako je vitamín A, vitamín E a vitamín K. Ghee obsahuje aj sacharidy a bielkoviny, ktoré sú dobré pre zdravie tela.

Čokoľvek výhody ghí?

Okrem použitia ghee na obohatenie chuti jedla sa ukazuje, že existujú dobré výhody pre telo. Aké sú výhody ghí pre zdravie tela?

1. Udržujte zdravie tráviaceho traktu

Je dokázané, že ghee obsahuje mastnú kyselinu maslovú. Výhody ghí sú teda dobré na udržanie zdravia tráviaceho traktu. Kyselina maslová v ghí je nasýtená mastná kyselina, ktorá je užitočná na zabezpečenie príjmu energie pre bunky hrubého čreva, aby fungovali optimálne. Okrem toho, ďalšie využitie ghí je na zníženie zápalu u chorých syndróm dráždivého čreva (IBS). Kyselina maslová pôsobí na zníženie zápalu v stenách tráviaceho traktu. Účinok, bolesť pri pohybe čriev bola znížená. Výhody tohto ghee majú tiež potenciál znížiť zápchu. To bolo vyjadrené aj vo výskume, ktorý zverejnil Przeglad Gastroenterologiczny. [[Súvisiaci článok]]

2. Vedenie zdravie srdca

Aj keď je ghee bohaté na tuk, tento kuchynský olej je bohatý na zdravé nenasýtené mastné kyseliny, konkrétne omega-3. Z obsahu zdravých mastných kyselín je dokázané, že používanie ghee dokáže udržať srdce zdravé. V skutočnosti niekoľko štúdií zistilo, že používanie ghí v zdravej strave pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu.

3. Znižuje riziko obezity

Hoci je ghí bohaté na tuk, jeho výhody sú schopné bojovať proti obezite. Ghee je totiž bohaté na konjugovanú kyselinu linolovú resp konjugovaná kyselina linolová (CLA). Jedna štúdia z International Journal of Obesity ukázala, že CLA bola schopná bojovať proti obezite. Tento výskum tiež zistil, že špecifická CLA obsiahnutá v ghí pomáha pri znižovaní nadváhy a redukcii tukovej hmoty v tele.

Existujú nejaké nutričné ​​rozdiely medzi ghee a bežným maslom?

Potom, čo poznáte využitie ghí, musíte vedieť, že ghí a maslo majú v skutočnosti podobný nutričný obsah. V skutočnosti kalórie poskytované oboma pochádzajú z tuku.

1. Tuk

V každej čajovej lyžičke ghí je spolu asi 13 gramov tuku. Medzitým bežné maslo obsahuje 11 gramov celkového tuku v rovnakom množstve. Ak sa rozdelí na tieto miery, ghee obsahuje 8 gramov nasýtených tukov, 4 gramy mononenasýteného oleja a asi 0,5 gramu polynenasýteného oleja. Medzitým bežné maslo v rovnakej dávke obsahuje 7 gramov nasýteného tuku, 3 gramy mononenasýteného tuku a 0,5 gramu polynenasýteného oleja. [[Súvisiaci článok]]

2. Kalórie

Kalórie v bežnom ghí a masle sú takmer rovnaké. Z jednej čajovej lyžičky ghee získate približne 112 kalórií. Medzitým bežné maslo obsahuje asi 100 kalórií.

3. Laktóza

Významný nutričný rozdiel medzi ghee a maslom môže byť v laktóze. Ako je uvedené vyššie, ghee má tendenciu byť bez laktózy v porovnaní s maslom. Ghee je teda najlepšou zložkou, ktorá nahradí bežné maslo pre ľudí s intoleranciou laktózy.

Je teda ghee zdravšie ako bežné maslo?

Keď vezmete do úvahy výživu, obsah ghee s obyčajným maslom býva takmer identický. Môžete sa teda slobodne rozhodnúť, či použijete maslo alebo ghee v primeraných a dostatočných porciách. Ak však máte alergiu na mlieko alebo neznášanlivosť laktózy, ghee môže byť alternatívou.

Existujú nejaké zdravotné riziká z používania ghee?

Rovnako ako maslo, pri konzumácii ghí sa berie do úvahy nasýtený tuk. Ľuďom s vysokou hladinou zlého cholesterolu (LDL) sa odporúča obmedziť konzumáciu ghee alebo masla. Maximálna odporúčaná dávka je 1-2 polievkové lyžice. Ďalším aspektom použitia ghí je jeho cholesterol, ktorý je oxidovaný. Oxidovaný cholesterol je spojený s rôznymi rizikami chorôb, vrátane srdcových chorôb. Navyše, podľa štúdie zverejnenej v časopise Lancet ghee alebo ghee olej majú tendenciu obsahovať oxidovaný cholesterol, ale nie je to tak pri masle.

Aké sú tipy na používanie ghee alebo ghee pri varení?

Ghee je vhodné použiť pri varení technikou sauteing Ghee môžete použiť pri spracovaní potravín metódou varenia dusenie (s trochou oleja) alebo vyprážaním na vysokej teplote. Okrem toho niekoľko príkladov použitia ghí, a to:
  • Primiešame trochu do dusenej zeleniny alebo kukuričného klasu
  • Použitie ghee pri vyprážaní vajec
  • Použitie ghee namiesto masla na pečené zemiaky
  • K zelenine pred pečením primiešame trochu ghee alebo ghee
Ghee má navyše aj orieškovú chuť a vydáva sladkú arómu, ktorá môže pokrmu dodať jedinečnú chuť.

Čokoľvek náhrada za ghee?

Použitie ghí môže skutočne dodať osobitú chuť indickej alebo blízkovýchodnej kuchyni. Ak ho však nemôžete získať, nebojte sa. ukázalo sa, že za ghee existujú náhrady, a to:

Olivový olej

  • Kokosový olej
  • repkový olej
  • sezamový olej
  • sójový olej
  • Slnečnicový olej
  • Maslo zmiešané s olivovým olejom

Poznámky od SehatQ

Použitie ghee je možné použiť do rôznych jedál v dostatočných porciách. Tiež, pretože ghee má tendenciu byť bez laktózy, môže byť alternatívou, ak máte alergiu na mlieko alebo neznášanlivosť laktózy. Ak sa chcete dozvedieť viac o iných zdravých olejoch na varenie, spýtaj sa priamo lekára v aplikácii SehatQ family health. Stiahnite si teraz naApp Store a Google Play . [[Súvisiaci článok]]