Výhody instantných rezancov pre zdravie existujú?

Je naozaj ťažké odolať popoludní pokušeniu misky vyprážaných instantných rezancov alebo omáčky. Aj keď vám uprostred noci škvŕka v žalúdku, spoza vašej kuchynskej skrinky sa ozvú instantné rezance. Často nepriateľmi ľudí, je možné, že instantné rezance sú prospešné pre telo?

Existujú nejaké výhody instantných rezancov pre telo?

Možno, že výhodou instantných rezancov, ktoré sa dajú zbierať, je obsah mikroživín, konkrétne rôznych vitamínov a minerálov. Obsah vitamínov a minerálov je zvyčajne uvedený už v tabuľke s informáciami o nutričných hodnotách na obale výrobku, takže ak chcete instantné rezance naozaj občas zjesť, musíte to zvážiť. Napríklad jeden z instantných rezancov v Indonézii obsahuje tieto vitamíny a minerály:
  • Vitamín A
  • Vitamín B1
  • Vitamín B6
  • Vitamín B12
  • Vitamín B3
  • Vitamín B9
  • Vitamín B5
  • železo
Výskum v American Journal of Clinical Nutrition dokonca sa uvádza, že konzumácia rezancov a mlieka obohateného železom môže znížiť riziko anémie u detí. Anémia sa môže vyskytnúť v dôsledku nízkeho príjmu železa u pacienta. Hoci je toto zistenie zaujímavé, obsah vitamínov a minerálov môže byť jedinou „výhodou“ instantných rezancov. Pretože existuje viac úvah a negatívnych dopadov instantných rezancov, ako bude diskutované neskôr.

Nebezpečenstvo instantných rezancov pre zdravie

Okrem vyššie uvedených „výhod“ instantných rezancov má konzumácia instantných rezancov aj niekoľko nebezpečných rizík, ktoré je potrebné dodržiavať. Niektoré úvahy o konzumácii instantných rezancov, konkrétne:

1. Obsahuje vysoký obsah sodíka

Jedným z dôvodov, prečo nekonzumovať často instantné rezance, je obsah sodíka. Napríklad instantné rezance v Indonézii môžu obsahovať viac sodíka nad 600 mg na porciu alebo balenie. Uvedené množstvo neprekračuje odporúčanie WHO týkajúce sa hornej hranice dennej spotreby sodíka, ktorá je 2400 mg. Je však dôležité mať na pamäti, že stále môžeme byť vystavení riziku konzumácie sodíka z iných potravín, pretože indonézske jedlo má tendenciu mať vysoký obsah tohto minerálu. Nadmerná konzumácia sodíka môže byť zdraviu škodlivá, najmä u jedincov citlivých na soľ (chlorid sodný). Napríklad dlhodobé účinky nadmernej konzumácie soli môžu spustiť vysoký krvný tlak, zvýšiť riziko rakoviny žalúdka a zvýšiť riziko srdcových chorôb. Riziko nadmernej konzumácie soli je spojené aj s rizikom úmrtia v mladom veku.

2. Obsahuje MSG

MSG obsiahnuté v instantných rezancoch sa považuje za nezdravé pre telo Glutamát sodný alebo MSG je prídavná látka, ktorá sa často pridáva na posilnenie chuti jedla, vrátane instantných rezancov. Použitie MSG má tendenciu byť kontroverzné, hoci FDA v Spojených štátoch uvádza, že používanie tohto zvýrazňovača chuti je bezpečné. Bolo hlásené, že nadmerná konzumácia MSG spúšťa priberanie na váhe, vysoký krvný tlak, bolesti hlavy a nevoľnosť. Niekoľko štúdií však neuvádza žiadnu súvislosť medzi miernou konzumáciou MSG a prírastkom hmotnosti – ako sa uvádza v štúdii vo Vietname. Je tiež potrebné pripomenúť, že niektorí jedinci môžu byť citlivejší na MSG, takže spotreba tejto prísady by mala byť obmedzená. Tento telesný problém citlivý na MSG je známy ako komplex symptómov MSG , ktorý spúšťa príznaky, ako sú bolesti hlavy, napätie svalov, necitlivosť a pocit mravčenia. V konečnom dôsledku musí byť spotreba prídavných látok, ako je MSG, obmedzená a nemôže byť nadmerná, a to ani zo spracovaných potravín, ako sú instantné rezance.

3. Ďalší problém, ak nie ste múdri v konzumácii instantných rezancov

Hoci sú instantné rezance obohatené o mikroživiny, nerozumná konzumácia instantných rezancov je spojená s nižšou kvalitou stravy. Napríklad ľudia, ktorí jedia instantné rezance príliš často, sú vystavení riziku vysokého príjmu sodíka a kalórií. Riziko metabolického syndrómu zvyšuje aj konzumácia instantných rezancov. Metabolický syndróm je súbor telesných problémov, ktoré môžu viesť k cukrovke, srdcovým chorobám a mŕtvici. Výskum publikovaný v Journal of Nutrition uviedli, že konzumácia instantných rezancov dvakrát týždenne bola spojená s rizikom metabolického syndrómu u respondentiek. [[Súvisiaci článok]]

Ako správne jesť instantné rezance

Ak si chcete instantné rezance vychutnať len raz za čas, existuje niekoľko tipov, ktoré môžete uplatniť pri výbere a konzumácii:
  • Hľadajte instantné rezance, ktoré používajú celozrnnú pšenicu
  • Vyberte si instantné rezance, ktoré obsahujú najnižší obsah sodíka
  • Pridajte zdravé jedlá pri konzumácii instantných rezancov, ako je zelená zelenina ako zdroj vlákniny alebo kuracie mäso a vajcia ako zdroj bielkovín

Môžem jesť instantné rezance každý deň?

Odpoveď je nie. Podľa výskumu publikovaného v Journal of Nutrition , konzumácia instantných rezancov viac ako dvakrát týždenne môže zvýšiť riziko metabolického syndrómu u respondentiek. Ak stále chcete jesť instantné rezance, mali by ste ich konzumovať tak, že ich skombinujete s potravinami, ktoré nie sú spracovanými potravinami a sú zdravšie, ako je zelenina a vajcia.

Poznámky od SehatQ

Výhody instantných rezancov, ktoré môžeme získať, môže byť len obsah vitamínov a minerálov. Ostatné, riziko nebezpečenstva instantných rezancov číha skôr, ak je ich konzumácia nadmerná a nerozumná. Pri vychutnávaní instantných rezancov pridajte zdroj vlákniny a bielkovín, aby boli bezpečnejšie na príležitostnú konzumáciu.