Ako aplikovať dobrý a správny inzulín pre diabetikov

Inzulínové injekcie sú jedným z dôležitých spôsobov liečby, ktoré potrebujú diabetici. Ak nepoužívate inzulínové injekcie, hladiny cukru v krvi diabetikov sa stanú nekontrolované a môžu spôsobiť komplikácie choroby. Pri jeho použití musia diabetici vedieť, ako si správne a správne aplikovať inzulín. Cieľom je, aby podaná inzulínová injekcia mohla optimálne pôsobiť a kontrolovať hladinu cukru v krvi.

Funkcie inzulínu pre diabetikov

Pred diskusiou o tom, ako správne a správne podávať inzulín, je dôležité, aby ste vedeli, prečo diabetici potrebujú injekcie tohto hormónu. Diabetici majú vo všeobecnosti problémy s produkciou hormónu inzulínu. Injekcie sa podávajú ako náhrada inzulínu, ktorý si telo nedokáže vyrobiť. Inzulín je užitočný na kontrolu hladín cukru v krvi u diabetikov, ktoré sú nadmerné v dôsledku nezdravej stravy. Keď diabetici nemajú v tele dostatočnú hladinu hormónu inzulínu, je to veľmi nebezpečné. Hladiny cukru v krvi, ktoré sú príliš vysoké a majú tendenciu kolísať, môžu spôsobiť poškodenie krvných ciev a zvýšiť riziko mŕtvice, srdcových chorôb, obličiek a zhoršeného videnia.

Ako aplikovať inzulín je dobré a správne?

Palcom a ukazovákom jemne štípnite kožu a tuk Ako si správne a správne aplikovať inzulín začíname zistením bodov na tele, kam treba inzulín podávať, aby liek optimálne účinkoval. Inzulínové injekcie sa zvyčajne vstrekujú do tukového tkaniva pod kožou. Keď sa vstrekne do svalu, telo absorbuje inzulín príliš rýchlo a spustí drastický pokles hladiny cukru v krvi v krátkom čase. Navyše, injekcie inzulínu, ktoré sa podávajú priamo do svalov, budú pociťovať bolestivejšie. Aby sa predišlo lipodystrofii (nahromadeniu alebo odbúravaniu tuku pod kožou), diabetici musia otáčať časti tela, ktoré dostávajú inzulínové injekcie. Lipodystrofia má potenciál interferovať s absorpciou inzulínu. Ako miesta vpichu inzulínu sa vyberú vhodné časti tela, vrátane žalúdka, stehien a paží. Tu je postup, ako správne a správne podať inzulín:
  • Očistite pokožku tela, kam sa má podať inzulín. Ak ho chcete vyčistiť, môžete ho utrieť čistým vatovým tampónom predtým namočeným v alkohole.
  • Palcom a ukazovákom jemne stlačte kožu a tuk na tele, ktoré dostane injekciu inzulínu.
  • Vpichnite ihlu priamo do kože a uistite sa, že preniká do tuku. Injekčnú striekačku neaplikujte pod uhlom.
  • Po vstreknutí inzulínu do tela podržte ihlu v tele na 5 sekúnd.
  • Stlačte miesto, kde bol inzulín vpichnutý, aby ste zabránili úniku.
  • Použité injekčné striekačky zlikvidujte podľa pokynov a do špeciálneho odpadkového koša.
Ak máte problémy s podávaním inzulínu, neváhajte požiadať o pomoc odborníkov. Ako správne a správne aplikovať inzulín, je potrebné urobiť, aby liek mohol optimálne pôsobiť.

Tipy na zníženie bolesti pri podávaní inzulínových injekcií

U niektorých ľudí môžu injekcie inzulínu spôsobiť bolesť v oblasti okolo tela, ktorá dostala injekciu. Ak chcete znížiť možnosť bolesti, ktorá sa vyskytuje pri podávaní inzulínových injekcií, môžete vykonať niekoľko opatrení. Tu je niekoľko tipov, ktoré môžete použiť na zníženie bolesti pri podávaní inzulínových injekcií:
  • Aplikujte inzulín pri izbovej teplote. Ak je inzulín uložený v chladničke, vyberte ho z chladničky 30 minút pred použitím.
  • Ak si kožu čistíte alkoholom, počkajte, kým uschne, a až potom si podajte inzulín.
  • Uistite sa, že svaly okolo miesta vpichu inzulínu sú uvoľnené.
  • Pri zavádzaní alebo vyberaní injekcie nemeňte smer ihly.
  • Vyhnite sa vstrekovaniu inzulínu do otvoru, kde rastú vlasy.
[[Súvisiaci článok]]

Poznámky od SehatQ

Inzulínové injekcie sú jednou z dôležitých vecí, ktoré diabetici potrebujú. Bez tejto injekcie sa hladina cukru v krvi u diabetikov drasticky zvýši pred spustením komplikácií choroby. Je potrebné pochopiť, ako správne a správne aplikovať inzulín, aby liek mohol optimálne pôsobiť. Niekoľko častí tela, ktoré si môžete vybrať ako miesto na injekciu inzulínu, žalúdok, paže a stehná. Ak chcete diskutovať o tom, ako správne a správne podávať inzulín, spýtaj sa priamo lekára v aplikácii SehatQ pre zdravie. Stiahnite si teraz na App Store a Google Play .