14 najúčinnejších spôsobov, ako znížiť chuť do jedla, aby ste sa vyhli obezite

Veľa rizík číha, keď jete príliš veľa, vrátane obezity. Možno je to spôsobené nadmernou chuťou do jedla. Ak sa s tým stretnete, identifikujte rôzne spôsoby, ako znížiť túto nadmernú chuť do jedla.

Ako znížiť chuť do jedla, aby ste nepribrali

Nadmerná chuť do jedla môže spôsobiť obezitu Pre tých z vás, ktorí sú na diétnom programe, je tiež veľmi užitočné, ako znížiť chuť do jedla. Identifikujte preto rôzne spôsoby zníženia chuti do jedla, ktoré podporil tento výskum.

1. Zvýšte porciu bielkovín

Ak do stravy pridáte porciu bielkovín, budete sa cítiť plnší. Nakoniec sa chuť do jedla znížila. Štúdia dokazuje, že respondenti, ktorí jedia raňajky s vajíčkami (bohatými na bielkoviny) po dobu 8 týždňov, sú výsledky o 65% úspešnejšie pri chudnutí. Vo vašom jedle by malo byť aspoň 20-30% bielkovín.

2. Vyberajte si potraviny s vysokým obsahom vlákniny

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny môžu spomaliť proces vyprázdňovania žalúdka a pomôcť telu produkovať hormóny, ktoré vás zasýtia. Niet divu, ak sa dá chuť do jedla znížiť. V skutočnosti pridanie vláknitých potravín, ako sú orechy, do vašej stravy môže zvýšiť sýtosť až o 31 %.

3. Zvoľte pevné kalórie

V potravinách sú dva druhy kalórií, tuhé kalórie a tekuté kalórie. Pevné kalórie sa musia pred prehltnutím požuť. Medzitým, ak potrebujete kalórie v tekutej forme, ako je džús alebo sóda, stačí ich zhltnúť. Podľa výskumov vás žuvanie môže zasýtiť. Preto vám kalórie v pevnej forme môžu pomôcť znížiť chuť do jedla.

4. Pite kávu

Pitie kávy môže znížiť vašu chuť do jedla Výskum ukazuje, že káva môže zvýšiť uvoľňovanie peptidového hormónu YY (PYY). Predpokladá sa, že tento hormón zvyšuje pocit plnosti po jedle. Vedci sa tiež domnievajú, že hormón PYY určuje množstvo jedla, ktoré jete. Preto sa verí, že pitie kávy znižuje chuť do jedla. Na potvrdenie je však potrebný ďalší výskum.

5. Pite pred jedlom

Ukázalo sa, že vypitie pohára vody pred jedlom zvyšuje pocit sýtosti po jedle. Toto môže byť spôsob, ako sa vysporiadať s prejedaním. Iné štúdie ukázali, že pitie 1,5 litra vody v priebehu 8 týždňov môže znížiť chuť do jedla a hmotnosť.

6. Cvičenie pred jedlom

Správa z 20 rôznych štúdií ukazuje, že pravidelné cvičenie je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako znížiť chuť do jedla. V skutočnosti sa môže krátko po cvičení (najmä namáhavom cvičení) okamžite znížiť chuť do jedla. Spôsobuje to pokles hormónu ghrelínu, ktorý vyvoláva pocit hladu.

7. Pite čaj yerba maté

Výskum ukázal, že pitie bylinkového čaju yerba maté môže znížiť chuť do jedla a zlepšiť náladu. Samozrejme, tento efekt pocítite len vtedy, ak budete pravidelne cvičiť.

8. Jedzte tmavú čokoládu

Tmavá čokoláda sa považuje za účinnejšiu pri znižovaní chuti do jedla v porovnaní s čokoládou vyrobenou z mlieka. Štúdia dokazuje, že respondentom sa podarilo znížiť porciu jedla po konzumácii tmavej čokolády.

9. Jedenie zázvoru

Ukázalo sa, že konzumácia malého množstva zázvorového prášku znižuje chuť do jedla a zvyšuje pocit sýtosti po jedle. Existuje však len 1 výskum, ktorý to dokazuje. Preto je ešte potrebný ďalší výskum.

10. Ovládanie stresových stavov

Výskumy ukazujú, že pocit stresu môže v skutočnosti zvýšiť vašu chuť do jedla, prejedať vás a mať tendenciu vyberať si menej výživné jedlá. Preto sa odporúča snažiť sa kontrolovať stres pravidelným cvičením, dostatkom spánku alebo trávením času s priateľmi.

11. Skúste pikantné jedlo

Niektoré pikantné koreniny, ako je čili a paprika, môžu skutočne znížiť chuť do jedla. Dve dôležité zložky, ktoré obsahuje, kapsaicín a kapsiát, môžu znížiť hlad a zvýšiť pocit sýtosti po jedle. Výhody konzumácie koreneného jedla sú neočakávané, však? Je však potrebné ďalej skúmať, ako znížiť chuť do jedla, pretože sa to robí len v malom meradle.

12. Pomocou väčšej vidličky

Veľkosť vášho príboru môže mať veľký vplyv na vašu chuť do jedla. Štúdia totiž zistila, že respondenti, ktorí jedli väčšou vidličkou, zjedli o 10 % menej ako tí, ktorí jedli malou vidličkou. Tento efekt však neplatí pre lyžice. V skutočnosti sa ukázalo, že veľká lyžica zvyšuje chuť do jedla.

13. Uspokojte potreby omega-3 mastných kyselín

Leptín je hormón, ktorý riadi chuť do jedla. Konzumácia omega-3 mastných kyselín môže zvýšiť hladinu leptínu v tele. Tento efekt bol však úspešný len u respondentov s obezitou.

14. Predstavte si jedlo, na ktoré máte chuť

Možno tento spôsob zníženia chuti do jedla znie nemožne. Podľa niektorých výskumníkov však predstava jedla, na ktoré máte chuť, môže znížiť túžbu jesť ho. V jednej štúdii si 51 respondentov predstavovalo, že jedli čokoládu predtým, ako boli konfrontovaní s miskou čokolády. Na konci štúdie sa ukázalo, že účastníci konzumovali o 60 % menej čokolády. [[Súvisiaci článok]]

Poznámky od SehatQ:

Obmedzenie porcií jedla len vyvolá nadmernú chuť do jedla. Naopak, ak budete jesť správne jedlá, v dostatočných porciách, vaša chuť do jedla sa môže znížiť. Ak však váš hlad nezmizne po vykonaní niektorých vyššie uvedených spôsobov na zníženie chuti do jedla, je čas navštíviť lekára na konzultáciu.