Krupicová múka je odborníkom na spracovanie cestovín a chleba, tu sú živiny

Krupicová múka je druh múky vyrobenej zo špeciálnej pšenice, ktorá je tvrdá pšenica. Tento druh pšenice býva tvrdší, takže obsah bielkovín je vyšší v porovnaní s bežnou pšeničnou múkou. Krupicová múka sa vo všeobecnosti používa na výrobu potravín s elastickou textúrou. Krupicová múka sa často používa nielen na výrobu cestovín, ale aj na spracovanie chleba, koláče, puding, alebo slané jedlo, aby to bolo chrumkavejšie. Majte však na pamäti, že semolínová múka má vysoký obsah lepok vyššia, pretože bielkoviny sú dosť vysoké.

Nutričný obsah krupice

V procese výroby semolínovej múky sa nutričný obsah znižuje. To je dôvod, prečo mnohí výrobcovia pridávajú živiny späť, aby boli hladiny vitamínov a minerálov vyššie. V 56 gramoch semolínovej múky je nutričný obsah:
  • Kalórie: 198 kcal
  • Sacharidy: 40 gramov
  • Bielkoviny: 7 gramov
  • Tuk: < 1 gram
  • Vláknina: 7% RDA
  • Tiamín: 41% RDA
  • Folát: 36% RDA
  • Riboflavín: 29% RDA
  • Železo: 13% RDA
  • Horčík: 8% RDA
Krupicová múka obsahuje bielkoviny a vlákninu, ktorých je dosť veľa, preto sa pri jej konzumácii človek cíti dlhšie sýty. Proces trávenia trvá dlhšie ako pri iných múkach, ktoré majú nízky obsah vlákniny. Okrem toho má semolinová múka aj vysoký obsah vitamínov B ako napr tAhojmôj a kyselina listová, ktorá môže pomôcť spracovať jedlo na energiu. [[Súvisiaci článok]]

Výhody semolínovej múky pre zdravie

Niektoré zo zdravotných výhod semolinovej múky zahŕňajú:

1. Bohatý na železo

Krupicová múka obsahuje železo, esenciálny minerál, ktorý napomáha syntéze DNA, dodávaniu kyslíka krvným obehom a podporuje imunitný systém. Vzhľadom na to, že 56 gramov krupičnej múky spĺňalo 13 % odporúčanej dennej dávky železa, môže to pomôcť optimalizovať produkciu červených krviniek. V porovnaní so železom, ktoré sa nachádza v živočíšnych bielkovinách, ako je mäso, ryby alebo kuracie mäso, však železo v semolínovej múke nemôže byť telom optimálne absorbované. Prípadne pridajte potraviny s vysokým obsahom vitamínu C ako napr bobule, pomaranče alebo paradajky, aby sa maximalizovalo vstrebávanie železa zo semolinovej múky.

2. Potenciál schudnúť

Vysoký obsah vlákniny v semolinovej múke vám môže pomôcť schudnúť, vďaka čomu je vhodná pre tých, ktorí sú na zdravej strave. Jesť potraviny, ktoré sú spracované zo semolinovej múky, spôsobí, že pocit sýtosti vydrží dlhšie. Dá sa tak vyhnúť riziku pocitu hladu a nadbytku kalórií. V štúdii s 252 ženami konzumácia o 1 gram viac vlákniny denne pomohla schudnúť 0,25 kg za 20 mesiacov. Vysoký obsah bielkovín v semolinovej múke tiež pomáha pri chudnutí. Tento fakt podporuje 24 výskumov, že diétou s vysokým obsahom bielkovín je možné schudnúť 0,79 kg telesnej hmotnosti v porovnaní s tými, ktorí nejedia potraviny s vysokým obsahom bielkovín.

3. Udržujte zdravie srdca

Obsah vlákniny tiež pomáha znižovať riziko srdcových ochorení. V 31 štúdiách mali ľudia, ktorí jedli najviac vlákniny, o 24 % nižšie riziko vzniku srdcových chorôb. Vláknina môže znížiť zlý cholesterol (LDL), zápaly a krvný tlak. V 3-týždňovej štúdii spotreba 23 gramov vlákniny denne od celé zrniečka ako napríklad krupica môže znížiť zlý cholesterol (LDL) až o 5 %. Krupicová múka navyše obsahuje živiny, ako je folát a horčík, ktoré sú dobré pre zdravie srdca. Konzumácia 100 mg horčíka denne môže znížiť riziko srdcového zlyhania o 22 % a riziko mŕtvice o 7 %.

4. Potenciál kontrolovať hladinu cukru v krvi

Prítomnosť horčíka a vlákniny v semolinovej múke môže kontrolovať hladinu cukru v krvi. Môže teda pomôcť znížiť riziko cukrovky 2. typu a srdcových chorôb. Pri konzumácii horčíka môže byť hladina cukru v krvi lepšie kontrolovaná, pretože odpoveď bunky na hormón inzulín je optimálnejšia. Vláknina v semolínovej múke tiež spomaľuje vstrebávanie sacharidov do krvného obehu, takže hladina cukru v krvi výrazne nestúpa. [[Súvisiaci článok]]

Je semolinová múka zdravá?

Okrem nutričného obsahu semolínovej múky, ktorá je pre telo prospešná, je pred jej konzumáciou potrebné zvážiť niekoľko vecí. Pre tých, ktorí to len skúšajú, nezabúdajte, že semolinová múka obsahuje lepok dosť vysoko. Tento typ proteínu môže byť nebezpečný pre tých, ktorí sú citliví alebo trpia celiakia. Okrem toho, ak vezmeme do úvahy, že semolínová múka je vyrobená z tvrdej pšenice, môže tiež spôsobiť alergické reakcie u tých, ktorí sú na pšenicu citliví. Väčšina ľudí však môže konzumovať spracovanú semolinovú múku bez výrazných vedľajších účinkov. Ak z konzumácie tejto múky nie sú žiadne problémy, nie je nič zlé, ak ju zaradíte do denného jedálnička. Vysoký obsah bielkovín a vlákniny v semolínovej múke môže urobiť recepty spracovaného chleba a cestovín chutnejšími.