7 Funkcií tohto lipázového enzýmu Dôležitého pre tráviaci systém

V ľudskom tele sa nachádza 1300 enzýmov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri každej chemickej reakcii. Všetky tieto enzýmy vám umožňujú vidieť, počuť, chodiť a dokonca aj myslieť. Jedným z najdôležitejších enzýmov je lipáza. Aká je vlastne funkcia enzýmu lipázy?

Funkcia enzýmu lipázy, ktorú telo potrebuje

Len si predstavte, každý orgán a stovky biliónov buniek v ľudskom tele závisia od enzýmových reakcií a energie. Preto to nie je preháňanie, ak zvážite funkciu enzýmov, tie sú nenahraditeľné. Nasleduje celková funkcia enzýmu lipázy pre telo.

1. Regulovať chemické reakcie

Rovnako ako enzýmy vo všeobecnosti, funkcia enzýmov lipázy je tiež veľmi dôležitá na reguláciu chemických reakcií. V skutočnosti chemické reakcie v tele môžu prebiehať samé od seba. Bez pomoci lipázových enzýmov však bude chemická reakcia prebiehať veľmi pomaly.

2. Udržiavať dostupnosť energie

Okrem toho je enzým lipáza zodpovedný aj za zabezpečenie toho, že chemické reakcie prebiehajú len vtedy, keď ich telo potrebuje. To pomôže telu neplytvať energiou na chemické reakcie, ktoré v skutočnosti nemusia prebiehať.

3. Odbúrajte tuk

Lipáza štiepi triglyceridy (tuky) na molekuly mastných kyselín a glycerol. Tomuto procesu napomáhajú žlčové soli, ktoré uvoľňujú povrchové napätie tuku a umožňujú lipáze štiepiť triglyceridy.

4. Absorbujte živiny

Ďalšou funkciou lipázových enzýmov je trávenie tukov z potravinových živín. Keď budete jesť tučné jedlá, tuk prejde žalúdkom bez toho, aby bol strávený tenkým črevom. V tenkom čreve enzým lipáza rozkladá tuk na malé častice, ktoré môžu prechádzať cez črevnú stenu. Okrem toho sa tuk, ktorý bol rozložený, dostane do lymfatických kanálov a do krvného obehu.

5. Presuňte cholesterol

Dodávanie cholesterolu je tiež veľmi dôležitou funkciou enzýmov lipázy. Enzým lipáza si predstavte ako posol, ktorý pomáha telu zabaliť alebo „zabaliť“ cholesterol na prenos cez krvný obeh. Túto úlohu plní lipázový enzým nazývaný lecitín cholesterol acyltransferáza, ktorý kombinuje cholesterol s mastnými kyselinami. Keď sa tieto dva "spoja", objavia sa častice ako dobrý (HDL) a zlý (LDL) cholesterol. Telo ho presunie do bunky alebo z nej.

6. Pomáha bábätkám tráviť tuky z materského mlieka

Enzým lipáza pomáha deťom tráviť tuky z materského mlieka Ďalšou funkciou enzýmov lipázy je pomáhať deťom tráviť tuky z materského mlieka (ASI). Je to spôsobené tým, že tráviaci systém novorodenca nedokáže správne stráviť tuk. Enzým lipáza teda rozloží tuk v materskom mlieku, aby dieťa mohlo tuk správne stráviť.

7. Vyhladzujte tráviaci systém

Niekedy enzým lipáza nefunguje sám. Bude „tvrdo pracovať“ spolu s ďalšími enzýmami, ako sú proteázy a amyláza, na spustenie tráviaceho systému. Po prvé, proteázy rozkladajú proteíny. Potom amyláza rozkladá sacharidy a škrob. Nakoniec lipáza rozloží tuk, aby ho tráviaci systém ľahšie strávil.

3 typy lipázových enzýmov

V skutočnosti sú lipázové enzýmy rozdelené do troch typov na základe miesta ich produkcie. Enzýmy lipázy sa tvoria v pankrease, ústach a žalúdku. Nasleduje špecifická rola pre každého.
  • žalúdočná lipáza

Táto lipáza sa produkuje v žalúdku. Funkciou tohto enzýmu lipázy je trávenie mastných kyselín, ktoré sú vo vašom tele.
  • Faryngeálna lipáza

Keď žujete jedlo, hrá dôležitú úlohu faryngálna lipáza. Tento enzým lipázy, produkovaný slinnými žľazami. Funkciou tohto enzýmu lipázy je útočiť na mastné kyseliny, pretože jedlo je v ústach.
  • Pečeňová lipáza

Pečeňová lipáza je tráviaci enzým, ktorý je produkovaný pečeňou.

Potraviny, ktoré obsahujú enzýmy lipázy

Lipáza patrí do kategórie tráviacich enzýmov. Ak telo nevyrába dostatok, potom jedlo, ktoré jete, nemôže byť správne trávené. To môže dokonca spustiť nástup laktózovej intolerancie. Telo už produkuje lipázu. Avšak konzumácia potravín, ktoré obsahujú lipázu, môže pomôcť telu uľahčiť trávenie po jedle s vysokým obsahom tuku. Preto sa vám tiež odporúča jesť potraviny, ktoré obsahujú enzýmy lipázy, nižšie:
  • Avokádo
  • Kefír
  • Kimchi, ktoré obsahuje baktérie Bacillus
  • Miso, alias japonská sójová polievka
  • Zázvor pomáha telu produkovať enzýmy lipázy
Hoci si telo vytvorilo enzým lipázu samo, funkciu enzýmu lipázy skutočne pocítite pravidelným jedením vyššie uvedených zdravých potravín. [[súvisiace články]] Pred začatím novej diéty, ktorá môže byť telu cudzia, sa však vždy poraďte s lekárom.